Cottage Lane

Location: Glossop
Project type: domestic
Internal and external remodelling and first floor extension.

The tightness and wastefulness of the existing floor layout presented both problems and solutions with this compact design. The client required a separate section of the house in order to retire to, for rest and recuperation on a daily basis. The brief was very simple – a calm space with direct access to a bathing area and a workspace; a view of the stars from the bedroom was also paramount. The resulting layout unusually set aside a high proportion of the first floor for sanitary use, and coupled with the new stair, enabled our client to achieve the lifestyle she required, whilst creating personal sanitary space for each partner, and maintaining a separate WC for visitors. Because the garden is also an important space for relaxation, a palette of pale timber and a complementary light grey render was chosen.